dinsdag 17 maart 2015

De transparantie van de Today's Systeemshop

In 2014 waarschuwde De Autoriteit Financiële markten (AFM) voor grote risico’s van signaalaanbieders. Signaal- aanbieders hebben geen vergunningplicht en staan niet onder toezicht van de AFM.  Vaak worden zeer hoge rendementen beloofd en worden er hoge kosten in rekening gebracht. De AFM communiceert  naar beleggers toe zeer voorzichtig te zijn in het opvolgen van tips van zogenoemde signaalaanbieders op internet. Vooral in de Verenigde Staten zijn signaalaanbieders zeer populair, terwijl de opmars in Nederland pas een paar jaar bezig is. Op internet groeit het aanbod van Nederlandse signaalaanbieders, in weerwil van de AFM, echter snel.

Zo blijkt uit de gegevens die te vinden zijn op de systeemshop van Todays Brokers www.systemshop.nl/vind-systeem/.  Inmiddels staan hier de track records van 58 signaalaanbieders. Dit zijn externe privé personen en/of partijen die hun handelswijze of systeem aanbieden aan beleggers. Todays registreert allerlei gegevens van geopende en gesloten posities tot interessante statistieken zoals het aantal winnende en verliesgevende trades en totaal betaalde transactiekosten. Niet alleen over posities maar ook op het gebied van het gelopen risico in de vorm van maximum draw down (MDD) tot standaard deviaties (SD). Volledige transparantie derhalve. Iets waar de meeste banken en vermogensbeheerders een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Wat opvalt is dat het vooral jonge track records betreft. Alleen al 25 van de 58 aanbieders is nog geen jaar actief, terwijl  13 en 10 van de aanbieders zijn signalen respectievelijk nog geen 2 en 3 jaar aanbieden. Daarnaast zijn er nog 6 partijen die in hun 4e jaar bezig zijn en 3 partijen die meer dan 5 jaar signalen aanbieden.  Het kan er ruig aan toegaan, maximale drawn downs van 50% of veel meer zijn zeer zeker geen uitzondering. En rendementen van 100% of meer trouwens ook niet. Deze grote uitslagen zijn ook het resultaat van een zeer geringe inleg en de enorme hefboom waarmee de aanbieders posities innemen. Het merendeel namelijk, 32 aanbieders, is in de categorie futures ingedeeld en werkt met een startkapitaal van €5.000,- tot €10.000,-. Daarmee roept de systeemshop het beeld op dat beleggen synoniem staat aan het behalen van rendementen met dubbele of driedubbele cijfers in combinatie met het incasseren van forse verliezen die elkaar maandelijks in die volgorde of andersom afwisselen.  Dat zou in mijn optiek anders moeten! Hoe? Door veel meer met partijen te gaan werken die serieuzer werk maken van hun MDD! 

Desalniettemin ben ik van mening dat de systeemshop van Todays een interessante innovatie is, de nodige transparantie biedt die bij andere financiële instellingen zoals banken en vermogensbeheerders anno 2015 nog ver te zoeken is, en om die redenen in een behoefte voorziet!